Låna pengar utan säkerhet

Inom lånsammanhang talar man om två olika typer av lån: lån som tas med en säkerhet och lån som tas utan säkerhet. Det är dock inte helt klart för alla vad skillnaden mellan dessa två lånetyper är, så därför tänkte vi försöka förklara detta för er i denna artikel, då det är viktigt att känna till skillnaden, framför allt om man funderar på att ta lån själv, så att man tar rätt typ av lån.

Vad är lån med säkerhet?

När man tar ett lån med säkerhet, lämnar man en extra säkerhet till lånegivaren man lånar av, för att försäkra att de verkligen kommer att få tillbaka pengarna de lånar ut. Långivaren har sedan enligt låneavtalet rätt att överta denna säkerhet, och även sälja den, för att på så vis få tillbaka pengarna man lånat, om det är så att man inte kan betala tillbaka pengarna på annat vis.

Det är vanligt att säkerhet krävs för ett lån, av två anledningar:

Den första anledningen är att lånet man ska ta är väldigt stort, dvs. att man lånar ett väldigt stort belopp. Då är det förstås förståeligt om långivaren vill vara lite extra försiktig. (Därför är det även vanligt att bolån har en säkerhet, när man tar dem, nämligen själva bostaden man köper)

Den andra anledningen är att man kanske har en sämre ekonomi på något sätt, och att långivaren därför inte är helt säker på ens återbetalningsförmåga. Då kan det också finnas anledning till försiktighet, ur långivarens synpunkt.

När man tar ett lån med säkerhet, behöver man ofta ange vad man ska ha pengarna till, och det är även vanligt att man måste fylla i en del uppgifter om lånets syfte, t.ex. vilken bostad man vill köpa mm., för att långivaren överhuvudtaget ska kunna avgöra om man får lånet eller inte.
Vad betyder det att låna pengar utan säkerhet?

Då behöver man som långivare för det första inte använda sig av någon säkerhet när man tar lånet. Man ger därför inte långivaren någon ”pant” i samband med att man tar lånet. Detta betyder då att man kan låna till vad man vill, och att någon förklaring till vad man vill göra med pengarna inte heller behövs. Detta gör att lån som tas utan en säkerhet ofta har ett förenklat ansökningsförfarande.
Vad är bäst?

Om du ska låna pengar utan säkerhet eller mot en säkerhet beror helt och hållet på situationen du befinner dig i. Lån med en säkerhet anses ofta som säkrare av långivare, vilket kan göra att man kan ta dem till en lägre ränta än annars, men å andra sidan har de en del nackdelar också, bland annat de som nämndes ovan.

Att låna pengar utan säkerhet kan däremot passa den som:

– Vill låna ett mindre belopp (eftersom räntan man betalar då är mindre viktig)

– Vill låna pengar under en kort period (eftersom räntan man betalar även då är mindre viktig)

– Behöver pengar snabbt (eftersom det går snabbare att låna pengar utan säkerhet)

Du måste med andra ord själv försöka avgöra vilken typ av lån som passar dig bäst, från gång till gång.